ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ
5 αστέρι(α) από 1 χρήστης(ες)

ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

  • Oδός Παναγή Βαλλιάνου 7
    Κεφαλλονιά - Αργοστόλι 28100
    Νομός Κεφαλληνίας Greece
  • Click to Call
  • A@a.gr
Περιγραφή:

Ιστορία του Δήμου

Η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Κεφαλονιάς. Η Ένωση με την Ελλάδα

Στην Ένωση των νησιών του Ιονίου με την ελεύθερη Ελλάδα το 1864, οι Κεφαλλονίτες συνεισέφεραν με αξιόλογα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής, όπως και λογοτεχνίας. Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί αναμφισβήτητα και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική που σε μία κυρίαρχη και χαρακτηριστική μορφή της, έχει και αυτή έντονα αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία, κατά το πρότυπο της Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής, αλλά με πιο λιτές και αισθητικά ισορροπημένες γραμμές. Ωστόσο, οι αλλεπάλληλοι σεισμοί του 1953 στάθηκαν μοιραίοι ειδικά στο βόρειο τμήμα, αφήνοντας λίγα από τα παλαιά κτίρια ανέπαφα.
Στο νησί εξακολουθούν να οργανώνονται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, με πιο σημαντικές τα «Εόρτια» στη Σάμη, το Χορωδιακό Φεστιβάλ στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι, Γιορτή της Ρομπόλας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος» στο Αργοστόλι, στη Σάμη, τον Πόρο, την παραλία του Μύρτου και τη Σκάλα. Ακόμα, διοργανώνονται αποκριάτικο καρναβάλι και διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις όπως πανηγύρια, θρησκευτικές γιορτές, απ’ άκρη σ’ άκρη.

Τέχνες και Πολιτισμός

Η ανήσυχη ιστορία άφησε το στίγμα της στον τοπικό πολιτισμό, με πολλά δυτικά ευρωπαϊκά στοιχεία να ενσωματώνονται δημιουργικά στην αυθεντική κουλτούρα των ανθρώπων, στις τέχνες, τη μουσική, το χορό και τις παραδόσεις.
Η καλλιτεχνική δημιουργία στην Κεφαλονιά ακολούθησε μια ιδιαίτερη σχολή μεταβυζαντινής τέχνης τη λεγόμενη «Επτανησιακή Σχολή» (18ος αι.) που σήμανε την ανατροπή των παραδοσιακών κανόνων και τη στροφή προς τις τάσεις της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Υπό αυτές τις επιρροές, η Κεφαλονιά προσέφερε στην πνευματική αναγέννηση των Ιονίων.
Στις παραδοσιακές και λαϊκές γιορτές, τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, όπως ο μπάλος, ο διβαράτικος και ο μανέτας, διαδέχονται ακούσματα και χοροί από τα «σαλόνια» της ευρωπαϊκής αστικής τάξης του 1920, όπως βαλς και τανγκό.
Στο Κεφαλονίτικο καρναβάλι ξεχωρίζουν οι καντρίλιες, χορευτικές φιγούρες γύρω από το παραδοσιακό ελληνικό γαϊτανάκι, ενώ οι τυχεροί συναντούν ακόμα και σήμερα, σε στενά του Αργοστολίου τους εύθυμους παραδοσιακούς κανταδόρους να τραγουδούν με συνοδεία κιθάρας.
Οι κάτοικοι του νησιού υπήρξαν από παλιά γνωστοί για την τόλμη, την πολιτική αδιαλλαξία και την φιλελεύθερη στάση τους, κάτι που λέγεται ότι έκανε ακόμα και το Λόρδο Μπάιρον να τους αγαπήσει. Πολλοί ήταν οι Κεφαλλονίτες, ποιητές, λογοτέχνες, επιστήμονες και πολιτικοί, όπως ο Α. Λασκαράτος, Π. Κατσαίτης, Ν. Καββαδίας, Γ. Μολφέτας, Ι. Τυπάλδος, Π. Καλλιγάς, Σ. Σκιαδαρέσης, Μπ. Άννινος, που με τις ιδέες και το έργο τους συνέβαλλαν στην αναγέννηση της Ελλάδας και γράφτηκαν στην ιστορία.

Μουσεία

Τα μουσεία της Κεφαλονιάς προσφέρουν μία καλή γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου σε τρεις αίθουσες φιλοξενεί μία αξιόλογη έκθεση με ευρήματα από το νησί που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική έως την Υστερορωμαϊκή Εποχή.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι προσφέρει ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην παράδοση, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της αστικής και αγροτικής ζωής, από την περίοδο της Ενετοκρατίας μέχρι το 1953. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά έγγραφα, προσωπογραφίες, συλλογές προσωπικών αντικειμένων ιστορικών προσώπων, σκεύη της καθημερινής ζωής, χάρτες και σχέδια ιστορικών μνημείων, ιστορικές φωτογραφίες και έργα εκκλησιαστικής τέχνης κ.ά..
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την πλούσια συλλογή εκθεμάτων από τη χλωρίδα και πανίδα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στα Δαυγάτα προσφέρει μία καλύτερη γνωριμία με το φυσικό πλούτο του νησιού. Ακόμα, το Περιβαλλοντικό Μουσείο στο παλιό δημοτικό σχολείο στο Φισκάρδο, με μια σύγχρονη αντίληψη, εκθέτει ευρήματα που αναδεικνύουν το φυσικό και υποθαλάσσιο πλούτο της Κεφαλονιάς.

Παραλίες

Η πολύπλοκη ακτογραμμή της Κεφαλονιάς κρύβει εντυπωσιακές εναλλαγές και μοναδικές παραλίες που καλύπτουν τις προτιμήσεις ακόμα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Οργανωμένες και κοσμοπολίτικες ή απομονωμένες και ερημικές, μικροί φιλόξενοι κόλποι ή μεγάλες εντυπωσιακές ακροθαλασσιές, με άσπρα βοτσαλάκια ή με κατάξανθη ή και κατακόκκινη άμμο, όλες προκαλούν για μια βουτιά στην κρυστάλλινη και ήρεμη θάλασσα. Οι γαλάζιες σημαίες που κυματίζουν πιστοποιούν ότι νερά εκτός από μαγευτικά, είναι και πεντακάθαρα.

Οι πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κεφαλονιάς φιλοξενούνται στην περιοχή της Λάσσης, στη θέση του πιο ανεπτυγμένου τουριστικού θέρετρου του νησιού και σε μικρή απόσταση από το Αργοστόλι.
Ο Μακρύς Γιαλός, με τη λεπτή ξανθή άμμο, αν και πολυσύχναστη, παραμένει μία ονειρική παραλία με εύκολη πρόσβαση. Πρόκειται για μια από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού, κατάλληλη γι’ αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν τη διασκέδαση, την απόλαυση και το παιχνίδι, αφού διαθέτει ναυαγοσώστη, beach bars, πολυάριθμες ξαπλώστρες και ομπρέλες, γήπεδο beach volley, ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους λάτρεις της ρακέτας παραλίας αλλά και εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για πολλά θαλάσσια σπορ.
Ακριβώς δίπλα, η παραλία του Πλατύ Γιαλού είναι πολύ μικρότερη, λιγότερο κοσμοπολίτικη, αλλά εξίσου όμορφη.
Συνεχίζοντας προς το νότο, ο δρόμος οδηγεί στη περιοχή της Λειβαθούς με τα ωραία τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις αμέτρητες παραλίες στις ακτές. Οι πιο γνωστές είναι οι Μηνιές, οι Άμμες και η Άβυθος. Οι παραλίες αυτές είναι ήσυχες και αρκετά οργανωμένες, με beach bars, ξαπλώστρες, ομπρέλες και parking. Η παραλία που ξεχωρίζει είναι ο Αϊ-Χέλης. Ειδικά αυτοί που αγαπούν το beach volley δεν έχουν παρά να επιλέξουν αυτή την παραλία με το παράξενο όνομα για να συνδυάσουν το κολύμπι με το παιχνίδι. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο, μέχρι ενός σημείου, ενώ ακολουθεί περπάτημα και λίγα σκαλιά που έχουν δημιουργηθεί στο βουνό για να διευκολύνουν τους επισκέπτες.
Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Αργοστολίου – Πόρου συναντάμε το χωριό Μουσάτα, απ’ όπου κατηφορίζει ένας μικρός δρόμος στη παραλιακή τοποθεσία Τραπεζάκι με την υπέροχη αμμουδιά και τα πολλά πεύκα. Στην παραλία αν και υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, υπάρχουν επίσης, αμέτρητες ελεύθερες γωνιές για να απολαύσετε ανενόχλητοι τον ήλιο και τη θάλασσα. Η συγκεκριμένη παραλία με τα ζεστά και ρηχά της νερά ενδείκνυται ιδιαίτερα για οικογένειες με παιδιά.
Στα Βλαχάτα ένας δρόμος δεξιά οδηγεί στο παραθαλάσσιο χωριό των Λουρδάτων. Εκεί εκτείνεται μια φανταστική τοξωτή παραλία, ο Λουρδάς, με άσπρη άμμο και βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη και σχετικά πολυσύχναστη.
Στη συνέχεια ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στην περιοχή του Ελειού όπου υπάρχουν επίσης ατελείωτες παραλίες, αλλά και μικρότερες ακρογιαλιές. Ανάμεσα τους ξεχωριστή είναι η ήρεμη και εύκολα προσβάσιμη παραλία στο Κορώνι, με την ιδιαίτερη αμμουδιά και τα κρυστάλλινα νερά της. Τους μήνες αιχμής, θα βρείτε εδώ και κάποιες ανέσεις, όπως καντίνα και ξαπλώστρες.
Μετά τον Κατελειό, στο δρόμο για τη Σκάλα, στο βάθος φαίνεται το ακρωτήρι της Μούντας. Ένα κατηφορικό δρομάκι που ξεκινά από το χωριό Ρατζακλί, οδηγεί στις μεγάλες αμμουδερές παραλίες Ποταμάκια και Καμίνια με τα ζεστά ανάβαθα νερά. Οι παραλίες αυτές διαθέτουν σε μικρό τμήμα τους ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ είναι αρκετά ήσυχες και ιδανικές για windsurfing. Τις παραλίες που σχηματίζονται στο ακρωτήρι της Μούντας επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta –Caretta για να αφήσουν τα αυγά τους, γι΄ αυτό και χρειάζεται προσοχή από τους επισκέπτες.
Στο πιο νότιο σημείο του νησιού βρίσκεται η Σκάλα, αγαπημένο τουριστικό θέρετρο, με την όμορφη και οργανωμένη παραλία. Το χωριό της Σκάλας χωρίζεται από την παραλία με ένα μικρό πευκόδασος που δημιουργεί ένα ξεχωριστό τοπίο. Στην παραλία θα βρείτε καντίνες, πολυάριθμες ξαπλώστρες και ομπρέλες και πολλές ευκαιρίες για θαλάσσια σπορ. Από εκεί ξεκινούν μικρές κρουαζιέρες, με σκάφη τύπου glass bottom για την εξερεύνηση του βυθού, όπου φιλοξενείται το ναυάγιο του υποβρυχίου «Περσέας».
Η θαλάσσια διαδρομή από τη Σκάλα προς τον Πόρο είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σε όλη τη Κεφαλονιά. Ανακαλύψτε τις κρυφές αμμουδιές και τους ορμίσκους ενοικιάζοντας βάρκα, ποδήλατο θαλάσσης ή κανό. Στην διαδρομή αυτή θα βρείτε απόμερες και όμορφες παραλίες όπως το Κακό Λαγκάδι, Ράγια, Λιμένια και Μακριά Πέτρα.
Από την κωμόπολη της Σάμης ένας μικρός δρόμος οδηγεί στην Αντίσαμο, μια ελλειψοειδή παραλία με βότσαλο που την περιβάλλουν κατάφυτες βουνοπλαγιές. Η ακτή της Αντισάμου αποτελούσε, όχι τυχαία, μέρος του φυσικού σκηνικού για την κινηματογραφική ταινία «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι». Η θέα από ψηλά παίρνει την ανάσα. Η παραλία είναι η μόνη οργανωμένη στην ευρύτερη περιοχή και διαθέτει beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες, θαλάσσια ποδήλατα και κανό καγιάκ. Αυτά σε συνδυασμό μετην εύκολη πρόσβαση κάνουν την παραλία ιδιαίτερα ελκυστική και πολυσύχναστη τους καλοκαιρινούς μήνες.
Από τη Σάμη σε μικρή απόσταση βρίσκεται το γραφικό λιμάνι της Αγίας Ευφημίας. Στη διαδρομή αυτή υπάρχουν όμορφοι και ερημικοί μικροί όρμοι με βότσαλα, στους οποίους μπορείτε να κατεβείτε είτε με σκαλοπάτια από το δρόμο, είτε από διαμορφωμένο μονοπάτι. Εκεί, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου έχουν φόντο την Ιθάκη.

Διασχίζοντας την κοιλάδα της Πυλάρου θα βρεθείτε στην δυτική πλευρά του νησιού. Ένας απότομος κατηφορικός δρόμος που ξεκινά από τα Διβαράτα οδηγεί στην καταπληκτική παραλία του Μύρτου.
Ο Μύρτος, με τα διάφανα νερά, την κάτασπρη άμμο και τα μικρά άσπρα βότσαλα, είναι χωρίς αμφιβολία, η ομορφότερη παραλία του νησιού. Εδώ, τα νερά είναι πολύ βαθιά, σε απόσταση 2 μ. από την ακτή βρίσκεται το απόλυτο «κενό». Το τοπίο από ψηλά, φαίνεται να «σβήνει» στο απέραντο τιρκουάζ και είναι πραγματικά εκπληκτικό. Στην παραλία υπάρχουν καντίνα, ξαπλώστρες και ομπρέλες, η πρόσβαση με αυτοκίνητο είναι εύκολη, ενώ υπάρχει μέριμνα και για άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως ειδικές θέσεις πάρκινγκ, τουαλέτα, αλλά και αυτοκίνητο που οδηγεί στην παραλία με ασφάλεια. Καθώς τα κύματα και το κολύμπι ανοίγουν την όρεξη, σε μικρή απόσταση, στα Διβαράτα υπάρχουν πολλά ταβερνάκια.
Μετά το Μύρτο ξεκινά η Έρισος. Μέσω του κεντρικού οδικού άξονα φτάνει κάποιος στο παραδοσιακό χωριό Άσσος, στην αρχή της μικρής ομώνυμης χερσονήσου, ενώ διασχίζοντας τη χερσόνησο της Ερίσου καταλήγετε στον πανέμορφο και γραφικό οικισμό του Φισκάρδου. Στη διαδρομή βρίσκονται γραφικές παραλίες με άσπρο βότσαλο, η Αγία Ιερουσαλήμ , η Έμπλυση και το Φώκι.

Στη χερσόνησο της Παλικής το τοπίο αλλάζει και οι παραλίες δεν θυμίζουν καθόλου αυτές της υπόλοιπης Κεφαλονιάς. Στη διασταύρωση προς τα δεξιά για τα Ζόλα, στο δρόμο προς το Ληξούρι βρίσκεται ο κόλπος της Αγίας Κυριακής. Εκεί εκτείνεται μια μεγάλη παραλία με μικρό άσπρο βότσαλο και γαλάζια νερά, όπως και γραφικές ψαροταβέρνες με εκπληκτική θέα .
Η πιο κοντινή οργανωμένη παραλία στο Ληξούρι είναι τα Λέπεδα με κόκκινη άμμο και ένα σκουρόχρωμο βράχο στη μέση της θάλασσας. Εκεί υπάρχει υποδομή για βόλεϊ παραλίας, ενοικίαση βάρκας ή κανό, ενώ παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία για μία γρήγορη επίσκεψη με τα πόδια στα ερείπια της Μονής Σπήλαιο της Αγία Παρασκευής. Η παραλία του Ξι, με την κόκκινη άμμο, προσφέρει μια ξεχωριστή εικόνα στους επισκέπτες. Η παραλία πήρε το όνομά της από το περίεργο σχήμα της που μοιάζει στο αντίστοιχο ελληνικό γράμμα, ενώ εκτείνεται από την παραλία του Μέγα Λάκκου μέχρι πέρα από την Κουνόπετρα. Το τοπίο έχει άγρια ομορφιά το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι λαμπερό και κοσμοπολίτικο. Η παραλία διαθέτει οργανωμένη τουριστική υποδομή για πολλά θαλάσσια σπορ, beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ τα ρηχά και ζεστά νερά της εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για τους πιο μικρούς κολυμβητές. Ακόμα, από την παραλία του Ξι, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί με σκάφος το απέναντι νησάκι Βαρδιάνοι.
Λίγο πιο πάνω από την Ιερά Μονή Κηπουραίων, πηγαίνοντας για το χωριό Καμιναράτα, συναντάτε τη παρθένα παραλία της Πλατιάς Άμμου. Η πρόσβαση στην παραλία αυτή γίνεται πιο εύκολα μέσω θαλάσσης ή για τους «στεριανούς» και πιο θαρραλέους από ένα απότομο μονοπάτι στο βράχο με πολλά σκαλιά. Σίγουρα όμως, τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά της παραλίας αξίζουν τον κόπο. Πάντως, μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας εφόδια, όπως νερό, λίγα φρούτα και ίσως μια ομπρέλα.
Μετά την επίσκεψή στην Πλατιά Άμμο μην ξεχάσετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τη βεράντα της Ιεράς Μονής Κηπουραίων.
Η όμορφη παραλία Πετανοί που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Παλικής, για πολλούς είναι το αντίπαλο δέος του Μύρτου. Από ψηλά, το τοπίο μοιάζει με ζωγραφιά, ενώ η πρόσβαση είναι ιδανική με σκάφος ή με τα πόδια. Σε ένα τμήμα της παραλίας υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ οι ψαροταβέρνες της περιοχής φημίζονται.
Δυο χιλιόμετρα από το χωριό του Αθέρα βρίσκεται η γραφική παραλία με τα υπέροχα πράσινα νερά Πόρτο Αθέρας. Εκεί, εκτός από το τοπίο, μπορείτε να απολαύσετε καλοκαιρινούς μεζέδες δίπλα στο κύμα.
Στις νότιες ακτές της Παλικής, στη θέση Βάτσα, βρίσκεται ένας γραφικός όρμος με άμμο και βότσαλα. Εκεί υπήρξε κάποτε ένας ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, ενώ στην ίδια θέση σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία του Άγιου Νικόλαου.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
Ψηφίδες από τη μακρινή και σύγχρονη ιστορία του τόπου υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο το νησί.

Μυθολογικά στοιχεία

Ο μυθικός Κέφαλος, υπήρξε ουσιαστικά ο πρώτος βασιλιάς του νησιού και του έδωσε και το όνομά του. Ο Κέφαλος απέκτησε 5 γιούς, τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόνησο, τον Σάμο και τον Αρκείσιο. Οι τέσσερις πρώτοι ίδρυσαν αργότερα ο καθένας μια πόλη-κράτος, δημιουργώντας τη γνωστή «Τετράπολη», ενώ ο Αρκείσιος έγινε βασιλιάς της Ιθάκης, πατέρας του Λαέρτη και παππούς του Ομηρικού Οδυσσέα.

 

Αρχαιολογικά στοιχεία

Τα κατάλοιπα της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί μαρτυρούνται ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή (50.000-10.000 π.Χ. - θέσεις Φισκάρδο, Σάμη, Σκάλα) και συνεχίζονται και στην Νεολιθική (6.800-3.200 π.Χ). Μέχρι πριν μερικά χρόνια οι πληροφορίες μας για την δεύτερη περίοδο προέρχονταν αποκλειστικά και μόνο από σπήλαια (Δράκαινα Πόρου, Γερογόμπος Παλλικής), τώρα όμως υποστηρίζονται και από διάφορες υπαίθριες εγκαταστάσεις που έχουν εντοπιστεί είτε στην ενδοχώρα, είτε στα παράλια.

Κατά την Προϊστορική Εποχή (3.200-1.050 π.Χ) ιδρύονται σε όλη την έκταση του νησιού, οικισμοί ενώ κατά την τελευταία φάση της, την Μυκηναϊκή (1.550-1.050 π.Χ), η Κεφαλονιά γνωρίζει την πρώτη μεγάλη ανάπτυξη της όπως διαπιστώνεται από τα ευρήματα και τους εντυπωσιακούς θαλαμοειδείς και θολωτούς τάφους που ερευνήθηκαν στις θέσεις Μαζαρακάτα, Λακήθρα, Διακάτα και Προκοπάτα της Δ.Ε Αργοστολίου, Μαυράτα και Τζαννάτα της Δ.Ε Ελειού-Πρόννων, Κοντογενάδα και Σκινέα της Δ.Ε. Παλικής και τέλος Μεταξάτα και Καγκέλισσες στην Δ.Ε Λειβαθούς. Ο θολωτός τάφος στα Τζαννάτα αποτελεί έναν από τους πιο επιβλητικούς τάφους της Κεφαλονιάς ενώ οι θαλαμοειδείς τάφοι στα Μαζαρακάτα συνιστούν το μεγαλύτερο νεκροταφείο κι εκείνοι της Λακήθρας το πλουσιότερο σε ευρήματα.

Οι αιώνες που ακολούθησαν την κατάρρευση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού (μετά το 1.050 π.Χ) είχαν χαρακτηριστεί ως αιώνες πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης του νησιού, σήμερα όμως με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα η θεωρία αυτή εγκαταλείπεται οριστικά. Σταδιακά αρχίζουν να σχηματίζονται οι πρώτοι οργανωμένοι οικισμοί, που αργότερα κατά την Κλασική (5ος-4ος αι. π.Χ) περίοδο θα διαμορφωθούν στις γνωστές τέσσερις πόλεις-κράτη, Κράνη, Πάλη, Πρόννοι και Σάμη που μνημονεύονται από τον Θουκυδίδη και ως «Κεφαλληνιακή Τετράπολις». Οι πόλεις ήταν αυτόνομες κι ανεξάρτητες, κόβουν ξεχωριστά νομίσματα και προστατεύονται με εντυπωσιακές οχυρώσεις (Κράνη, Σάμη, Πρόννοι) που ακόμα και σήμερα προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη. Η Κεφαλληνιακή Τετράπολη έφτασε στον κολοφώνα της δύναμής της κατά την Ελληνιστική περίοδο (4ος αι.π.Χ-188π.Χ).

Κατά τους επόμενους αιώνες, τους ρωμαϊκούς (189 π.Χ- 330 μ.Χ), οι τέσσερις πόλεις περιέρχονται κάτω από την εξουσία της Ρώμης και αναπόφευκτα χάνουν την αυτονομία και ανεξαρτησία τους. Πέφτουν σε οικονομικό μαρασμό, αλλά σύντομα ανακάμπτουν ενώ παράλληλα ιδρύονται νέες όπως στον Κατελειό και στο Φισκάρδο. Η Σάμη αναδεικνύεται σε πρώτη πόλη λόγω του φυσικού της λιμανιού το οποίο χρησιμοποιείται ως ναύσταθμος από το ρωμαϊκό ναυτικό. Η πόλη εφοδιάζεται με κοινωφελή έργα όπως είναι τα δημόσια λουτρά από τα οποία ξεχωρίζει αυτό στην οδό Διχαλίων και το κρηναίο οικοδόμημα στη θέση Λουτρό. Πλήθος ευρημάτων που μαρτυρούν την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων της φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Σημαντικά μνημεία της ίδιας περιόδου υπάρχουν σε όλο το νησί από τα οποία τα πλέον χαρακτηριστικά είναι το λουτρό, το νεκροταφείο και το θέατρο/ωδείο στο Φισκάρδο, η έπαυλη στην Σκάλα με τις περίφημες παραστάσεις του Φθόνου και της Θυσίας που απεικονίζονται στα ψηφιδωτά δάπεδα, η έπαυλη στην Αγ. Ευφημία η οποία επίσης φέρει ψηφιδωτά δάπεδα κ.ά.

Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κεφαλονιά πέρασε στα χέρια του Βυζαντίου και αργότερα στα χέρια Φράγκων ευγενών.

Την περίοδο 1500-1797 το νησί βρίσκεται στα χέρια των Βενετών οι οποίοι την ενισχύουν με κάστρα και αμυντικά έργα, δημιουργούν τις απαραίτητες για το εμπόριο υποδομές και της προσδίδουν πολλά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Το κάστρο του Αγ. Γεωργίου στη Λειβαθώ και το κάστρο της Άσσου στην Έρισσο στέκονται σιωπηλοί μάρτυρες αυτής της εποχής.

Ακολούθησαν δύο μικρές χρονικές περίοδοι (1797-1799 & 1807-1809) κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων πολέμων όπου η Κεφαλονιά βρίσκεται υπό Γαλλική κατοχή, για να ακολουθήσει το 1809 η κατάληψη του νησιού από τους Άγγλους, η οποία έληξε το 1864 όταν πλέον τα Επτάνησα ενώθηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η γέφυρα που σήμερα ενώνει τις δύο όχθες της λιμνοθάλασσας του Αργοστολίου είναι ένα χαρακτηριστικό δημιούργημα της Αγγλοκρατίας και του Ελβετού μηχανικού Κάρολου-Φίλιππου ντε Μποσέ (De Bosset), αξιωματικού του αγγλικού στρατού και διοικητή της Κεφαλονιάς την περίοδο εκείνη.

 

Ώρες λειτουργίας :

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου: χειμερινό ωράριο 08:30-15:30

                                                                 θερινό ωράριο 09:00-16:00

Ρωμαϊκή έπαυλη, Σκάλα:                      χειμερινό ωράριο (κλειστή)

                                                                 θερινό ωράριο 08:00-15:00

Θολωτός τάφος, Τζαννάτα:                  χειμερινό ωράριο 08:30-15:30

                                                                 θερινό ωράριο 08:00-15:00

Τουριστικές Διαδρομές

Προτεινόμενες Μονοήμερες Εκδρομές - Πεζοπορικές διαδρομές
 
Περιήγηση στο Αργοστόλι:
Ξεκινήστε από την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου και περπατήστε στο Λιθόστρωτο. Εκεί θα βρείτε πολλά καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα, αναμνηστικά και άλλα είδη, καθώς και πολλές καφετέριες. Επισκεφτείτε το εσωτερικό του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα για να δείτε το εξαιρετικό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και περπατήστε ως την Πλατεία της Καμπάνας με το Ρολόι που ξαναχτίστηκε, μετά τους σεισμούς, όμοιο με το παλιό. Επίσης, μην παραλείψετε να δείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου με τα αξιόλογα ευρήματα από την Κεφαλονιά καθώς και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο για να γνωρίσετε την αστική και αγροτική ζωή από την περίοδο της Ενετοκρατίας ως το 1953. Περπατήστε το δρόμο με τους φοίνικες (Οδό Βασ. Γεωργίου) για να δείτε την Οικία Κοσμετάτου, ένα από τα λίγα αρχοντικά σπίτια της πόλης που γλίτωσαν από το σεισμό.
Όταν η θερμοκρασία ανέβει αρκετά ο Μακρύς Γιαλός βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με το αυτοκίνητο ή με το αστικό λεωφορείο, για να απολαύσετε μια δροσερή βουτιά στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.
Πολύ κοντά στο Μακρύ Γιαλό, στην περιοχή Μηνιές θα βρείτε ένα ακόμα επισκέψιμο οινοποιείο του νησιού, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικούς οίνους.
Εναλλακτικά, μετά την περιήγηση στο Αργοστόλι μπορείτε να επισκεφθείτε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στα Τραυλιάτα και να ξεκουραστείτε στο χωριό Κάστρο. Περιηγηθείτε με το αυτοκίνητο στα όμορφα και γραφικά χωριά της Λειβαθούς, και με κατεύθυνση προς τα Κουρκουμελάτα και τα Καλλιγάτα να επιλέξτε μια από τις όμορφες παραλίες της περιοχής για μπάνιο, όπως τις Άμμες, τις Μηνιές και την Άβυθο. Απολαύσετε περιπάτους και τοπικά εδέσματα στα παραδοσιακά ταβερνάκια και εστιατόρια στην περιοχή της Λειβαθούς.
Αν η θάλασσα και το κρασί σας ανοίξουν την όρεξη, τα εστιατόρια στην περιοχή της Λάσσης και στην παραλιακή ζώνη του Αργοστολίου προσφέρουν ποικιλία από μεζέδες και τοπικές συνταγές. Συνεχίστε τη βραδιά σας με ποτό και διασκέδαση στα μπαράκια της κεντρικής Πλατείας του Αργοστολιού.

Ομαλά – Σάμη –Αγία Ευφημία –Πύλαρος -Μύρτος
Ξεκινήστε από την περιοχή των Ομαλών για να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, αφιερωμένη στον Πολιούχο του νησιού. Αφού προσκυνήσετε το σκήνωμα του Αγίου, κατεβείτε τη σκάλα στο εσωτερικό της εκκλησίας της Παναγίας στη Μονή, για να βρεθείτε στο μικρό υπόγειο χώρο που ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος. Στο επισκέψιμο οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας, δίπλα από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου, δοκιμάστε το φημισμένο λευκό οίνο της Κεφαλονιάς, τη Ρομπόλα, που παράγεται κατεξοχήν στη συγκεκριμένη περιοχή. Κατευθυνθείτε προς τη Σάμη, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Επισκεφτείτε το Σπήλαιο Δρογκαράτη στα Χαλιωτάτα με τους σπάνιους κόκκινους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Από τη Σάμη και κατευθυνθείτε προς την Αντίσαμο, μια ελλειψοειδή παραλία με βότσαλο που την περιβάλλουν κατάφυτες βουνοπλαγιές, για μια δροσερή βουτιά στη θάλασσα του Ιονίου. Γυρίζοντας από την Αντίσαμο και πριν φτάσετε στη Σάμη στρίψτε αριστερά σε ένα δρομάκι για να δείτε την αρχαία ακρόπολη της Σάμης, την ερειπωμένη μονή των Αγίων Φανέντων και τη μονή της Παναγίας των Αγριλίων. Στο χωριό Καραβόμυλος λίγο έξω από την κωμόπολη της Σάμης, επισκεφτείτε το μαγευτικό σπήλαιο της Μελισσάνης και επιβιβαστείτε στις βάρκες για μια περιήγηση στο λιμνοσπήλαιο. Ακολουθείστε το δρόμο για το γραφικό οικισμό της Αγίας Ευφημίας, όπου θα βρείτε καφέ και ταβερνάκια για να ξαποστάσετε. Διασχίστε την κοιλάδα της Πυλάρου και αναζητήστε τα σημεία στον κεντρικό δρόμο από όπου μπορείτε να θαυμάστε από ψηλά το Μύρτο, την ομορφότερη παραλία του νησιού και κατεβείτε σε αυτήν για μια απολαυστική βουτιά στα τιρκουάζ νερά της. Στο χωριό πάνω από το Μύρτο τα Διβαράτα υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια όπου μπορείτε να δοκιμάστε μαγειρευτά και ντόπιο κρέας από τις κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Αναχωρείστε στη συνέχεια με κατεύθυνση προς το Φισκάρδο. Κάντε μια παράκαμψη για μια σύντομη επίσκεψη στη χερσόνησο της Άσσου. Εκεί το βενετσιάνικο κάστρο και ο γραφικός οικισμός δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Βγείτε στον κεντρικό δρόμο πάλι και συνεχίστε για το κοσμοπολίτικο Φισκάρδο. Περιηγηθείτε στον παραδοσιακό οικισμό για να θαυμάσετε τα διατηρητέα καπετανόσπιτα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Πριν φύγετε από την περιοχή αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε με το αυτοκίνητο τους γειτονικούς γραφικούς οικισμούς. Επιστρέψτε στο Αργοστόλι από την παράκτια διαδρομή, όπου θα μαγευτείτε από το τοπίο των δυτικών ακτών του νησιού.
Εναλλακτικά, μπορείτε να συνδυάσετε και μια επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου, να περπατήσετε στο Ελατόδασος και ανεβείτε ως την κορυφή, όπου η θέα είναι μοναδική.

Περιήγηση στην Παλική
Επισκεφτείτε τη χερσόνησο της Παλικής, με το καραβάκι που ξεκινά από το Αργοστόλι. Αποβιβαστείτε στο Ληξούρι και περιηγηθείτε στα δρομάκια με τα εμπορικά καταστήματα και τα καφέ.
Εναλλακτικά, ακολουθείστε τον παράκτιο κεντρικό δρόμο για να απολαύσετε το φυσικό τοπίο της διαδρομής. Μόλις φτάσετε στη περιοχή Λιβάδι λίγο πριν από το Ληξούρι,στρίψτε δεξιά και κατευθυνθείτε προς την καταπληκτική παραλία των Πετανών. Το μεσημέρι στις ταβέρνες της περιοχής μπορείτε να γευματίσετε με φρέσκο ψάρι ή άλλα τοπικά εδέσματα.
Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε το νεοκλασικό κτίριο της Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκης με τη σπάνια συλλογή βιβλίων, χειρογράφων και βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων. Κατευθυνθείτε στις παραλίες Ξι ή Μέγα Λάκκο με τις κόκκινες αμμουδιές, για να απολαύσετε τη θάλασσα και το μοναδικό τοπίο. Δοκιμάστε τοπικούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια των παραλιών της Νότιας Παλικής. Στη συνέχεια περιηγηθείτε στα χωριά των Μαντζαβινάτων και των Σουλλάρων όπου οι κάτοικοι παραδοσιακά ασχολούνται με τη χωρική οινοποίηση. Αν βρεθείτε εκεί στα τέλη του Αυγούστου θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία της οινοποίησης στις αυλές των σπιτιών τους. Λίγο πριν δύσει ο ήλιος φροντίστε να είστε στη βεράντα της Μονής Κηπουραίων για να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στο νησί. Γυρίστε στο Ληξούρι και σταματήστε για ένα δροσερό ποτό στα μπαράκια της πόλης.

Πόρος – Σκάλα
Ξεκινήστε την εκδρομή σας στη Νότια Κεφαλονιά με μια επίσκεψη στο μυκηναϊκό θολωτό τάφο που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό στα Τζανάτα. Κατευθυνόμενοι προς τον Πόρο κάντε μια παράκαμψη για δείτε το αρχαιότερο μοναστήρι του νησιού τη μονή Υπεραγίας Θεοτόκου της Άτρου. Το τοπίο από τη μονή είναι πραγματικά εκπληκτικό. Βγείτε πάλι στον κεντρικό δρόμο όπου διασχίζοντας το ομορφότερο φαράγγι του νησιού θα βρεθείτε στον Πόρο. Εκεί μπορείτε να σταματήσετε για λίγο πριν συνεχίσετε στον παραλιακό δρόμο για να φτάσετε στο τουριστικό θέρετρο της Σκάλας με την οργανωμένη παραλία και με τα όμορφα νερά. Στο χωριό της Σκάλας μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα ερείπια Ρωμαϊκής έπαυλης με το θαυμάσιο ψηφιδωτό δάπεδο. Απόγευμα: Για το γεύμα σας μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα εστιατόρια της Σκάλας ή να κατευθυνθείτε προς το παραλιακό χωριουδάκι του Κάτω Κατελειού για να δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι ή πλούσιες αστακομακαρονάδες. Για τους λάτρεις του οίνου κοντά στο χωριό Μαυράτα βρίσκεται ένα επισκέψιμο κτήμα όπου υπάρχει ένα μικρό καλόγουστο οινοποιείο .

Σάμη –Ιθάκη
Νωρίς το πρωί από τη Σάμη επιβιβάζεστε στο καράβι για την Ιθάκη. Σε περίπου 40’, φτάνετε στον Πισαετό, απ’ όπου μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο των Νυμφών. Συνεχίστε την εκδρομή σας στο νησί με μια σύντομη περιήγηση στη γραφική πρωτεύουσα, το Βαθύ. Στην οργανωμένη παραλία Φιλιατρό, λίγο έξω από το Βαθύ μπορείτε να απολαύσετε την καταγάλανη και πεντακάθαρη θάλασσα του Ιονίου. Κατευθυνθείτε βόρεια και ανηφορίστε για τη Μονή των Καθαρών. Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας στο νησί με μια επίσκεψη στο γραφικό οικισμό Κιόνι όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα στα ταβερνάκια του χωριού. Το απόγευμα από τον Πισαετό αναχωρείτε με το πλοίο για Κεφαλονιά.

Επισκέπτες από Ζάκυνθο:
Μετά από περίπου 1 ώρα ταξιδιού φτάνετε στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς. Από εκεί επισκεφτείτε το βενετσιάνικο κάστρο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται κοντά στα Tραυλιάτα. Μετά την περιήγησή στο εσωτερικό του κάστρου, μην παραλείψετε να απολαύστε τη θέα στη νότια Κεφαλονιά. Από εκεί, κατευθυνθείτε προς την Ιερά Μονή Aγίου Γερασίμου στην κοιλάδα των Ομαλών. Στην εκκλησία της Παναγίας στη μονή μπορείτε να προσκυνήσετε το σκήνωμα του Αγίου και να κατεβείτε τη σκάλα που βρίσκεται στο εσωτερικό της, για να βρεθείτε στο μικρό υπόγειο χώρο όπου ασκήτεψε ο Άγιος Γεράσιμος. Η εκδρομή συνεχίζεται στα νότια του νησιού, με σταθμό τη Σκάλα. Το ξεχωριστό τοπίο με το πευκόδασος και τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας του χωριού θα σας μαγέψουν. Πολλά εστιατόρια υπάρχουν στην περιοχή για να γευματίσετε, εναλλακτικά, στο δρόμο της επιστροφής περιπλανηθείτε στην περιοχή της Λειβαθούς και σταματήστε για φρέσκο ψάρι στο παραλιακό χωριουδάκι του Κάτω Κατελειού. Φροντίστε να είστε στην ώρα σας στην Πεσσάδα για την επιστροφή σας στη Ζάκυνθο.

Επισκέπτες από Λευκάδα:
Η διάρκεια του ταξιδιού από τη Βασιλική για το Φισκάρδο είναι μόλις 55 λεπτά. Αφού αποβιβαστείτε στο Φισκάρδο, μη χάσετε καιρό για μια περιήγηση στο πιο κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο του νησιού που κρατά ανέπαφο το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος. Σε κοντινή απόσταση από το Φισκάρδο βρίσκεται η γραφική παραλία της Έμπλυσης με άσπρα βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς τα νότια θα οδηγηθείτε στην Άσσο. Η χερσόνησος με το βενετσιάνικο κάστρο και τον παραδοσιακό οικισμό έχει γίνει αγαπημένος προορισμός τα τελευταία χρόνια. Μπορείτε να γευματίστε στα ταβερνάκια της Άσσου ή στο Φισκάρδο κατά την επιστροφή σας. Επιστρέψτε στο Φισκάρδο ακολουθώντας το δρόμο που ξεκινάει από το Μάγγανο και διασχίζει τα χώρια Τσελεντάτα και Ματσουκάτα, μια διαδρομή που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. Εκεί θα συναντήσετε και την μικρή παραλία Φώκι όπου οι ελιές φθάνουν μέχρι την αμμουδιά.

Πεζοπορικές διαδρομές

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την περιήγηση στις ομορφιές της φύσης, η Κεφαλονιά είναι αγαπημένος προορισμός. Πρώτα απ’ όλα η περιοχή του Αίνου προσφέρει αρκετές εναλλακτικές και άκρως ενδιαφέρουσες διαδρομές. Κύρια θεωρείται αυτή που ξεκινάει από το διάσελο του Αγίου Ελευθερίου και καταλήγει στην ψηλότερη κορυφή, το Μέγα Σωρό (μήκος διαδρομής 10 χλμ., μικρός βαθμός δυσκολίας) διασχίζοντας το ελατόδασος. Ο επισκέπτης στη διαδρομή μπορεί να παρατηρήσει τα διάφορα ενδημικά άνθη και φυτά, ενώ στην κορυφή βρίσκει τα ερείπια του Ιερού προς τιμήν του Αινησίου Διός και μοναδική θέα. Συνεχίζοντας από το Μέγα Σωρό προς τα Αργίνια και την περιοχή της μονής Ζωοδόχου Πηγής (μήκος διαδρομής 5χλμ., μικρός - μέτριος βαθμός δυσκολίας) ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει το βιότοπο των άγριων αλόγων. Ακόμα, τα τελευταία χρόνια, με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων έχει δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο δίκτυο τουριστικών διαδρομών, στο οποίο εντάσσονται υποδομές πληροφόρησης και ξεκούρασης και θεματικά μονοπάτια στην ενδοχώρα του νησιού. Ενδιαφέρουσα είναι η διαδρομή που ξεκινά από την Αγία Ευφημία και φτάνει στην παραλία του Μύρτου, διασχίζοντας μια όμορφη μικρή κοιλάδα, όπως και αυτή στους παραδοσιακούς οικισμούς και τις κτηνοτροφικές περιοχές της Φάλαρης στη Πύλαρο. Το ίδιο όμορφες είναι και οι διαδρομές Πάστρα–Κατελειός, Σάμης–Ακροπόλεων–Αντισάμου και αυτές στην περιοχή του Πόρου.

Μοναστήρια / Εκκλησίες

Στο οροπέδιο των Ομαλών, ανάμεσα στους φροντισμένους αγρούς της ζώνης της Ρομπόλας, ξεχωρίζει η Μονή του Αγίου Γερασίμου (16ου αι.), αφιερωμένη στον Άγιο-Πολιούχο του νησιού. Κατά τις λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου, τον Αύγουστο, το μοναστήρι αποτελεί ιερό προσκύνημα για εκατοντάδες πιστούς. Στην περιοχή της Λάσσης, στο Αργοστόλι, βρίσκεται επίσης, το σπήλαιο όπου ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτευσε πριν φτάσει στο οροπέδιο των Ομαλών και σήμερα φιλοξενεί ένα μικρό εκκλησάκι.
Αξίζει να δείτε τη Μονή της Άτρου (8ου αι.), το αρχαιότερο μοναστήρι της Κεφαλονιάς, με τον επιβλητικό μεσαιωνικό πύργο σε ένα καταπράσινο οροπέδιο, ανάμεσα σε εκπληκτικά τοπία, όπως και το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στον οικισμό Πουλάτα, μοναδικό δείγμα εκκλησιαστικής μπαρόκ τεχνοτροπίας.
Μία επίσκεψη αξίζει η Μονή του Αγίου Ανδρέα στο χωριό Περατάτα, με τα εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα τέμπλα και τοιχογραφίες, το Θρησκευτικό Μουσείο και τη μοναδική θέα στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και η Μονή Κηπουραίων στα δυτικά της Παλικής, σε ένα κάθετο βράχο πάνω από τη θάλασσα, απ’ όπου το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό.
Τέλος, ιδιαίτερη είναι η λειτουργία της Τρίτης του Πάσχα, στη Μονή Θεμάτων στο όρος Αγία Δυνατή, αλλά και του δεκαπενταύγουστου στο Ναό της Παναγίας της Λογκουβάρδας, οπότε μικρά ακίνδυνα φιδάκια γεμίζουν την εκκλησία.

Αίτημα Επικοινωνίας...

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα και ο εκπρόσωπός μας επικοινωνήσει μαζί σας.

CAPTCHA ImageΑνανέωση
Ιδιοκτήτης:
Είστε ιδιοκτήτης αυτών των πληροφοριών; Ιδιοκτησία καταχώρησης

Αξιολόγησεις για ΔΗΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ Κεφαλλονιά - Αργοστόλι

Ωχ! Δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία αξιολόγηση για αυτή την καταχώρηση.
Ωχ! Θα πρέπει να συνδεθείτε για να υποβάλετε μια αξιολόγηση. Πιέστε εδώ για να συνδεθείτε.
CAPTCHA Image